ДЕКЛАРАЦИЯНА ПГ НА ГЕРБ - СДС Уважаеми господин председател, Уважаеми госпожи и

...
ДЕКЛАРАЦИЯНА ПГ НА ГЕРБ - СДС Уважаеми господин председател, Уважаеми госпожи и
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Беше ни дадено обществено доверие като инвестиция за напредъка и развитието на държавата и обществото! Ние поставихме тяснопартийните си интереси на втори план и това е единствената причина днес България да има редовно правителство


ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ПГ НА ГЕРБ - Съюз на демократичните сили

 

Уважаеми господин ръководител, 

Уважаеми госпожи и господа народни представители, 

 
Преди 3 месеца с избора на постоянно държавно управление беше направена първата крачка към превъзмогването на тежката политическа рецесия, в която българското общество затъваше от пролетта на 2021 година. ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили поддържа държавното управление на акад. Денков с цялостното схващане за мащаба на компромиса, който изисква сходно деяние. Напомняме, че държавното управление се излъчи с втория изследователски мандат и е доминирано от втората политическа мощ в Народното събрание, макар резултатите от изборите, които излъчиха за победител ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. Водени от съзнанието, че публичното доверие се дава, с цел да се влага в напредъка и развиването на страната и обществото, ние поставихме тяснопартийните си ползи на втори проект и това е единствената причина през днешния ден България да има постоянно държавно управление. Ангажиментът, който бяхме поели преди изборите пред нашите гласоподаватели, беше обвързван с това да възстановим политическата непоклатимост, да спрем войната сред институциите, да осигурим ритмично и съответно действие на администрацията и да изведем България от интернационалната изолираност. Виждането, че българското общество се нуждае от единение и обща посока, което изповядваме и до през днешния ден, беше в основата на това наше решение.
Не сме не запомнили своите антажименти пред българските гласоподаватели и осъзнаваме, че първото изискване за тяхното реализиране е съществуването на постоянно държавно управление, подкрепено от парламентарно болшинство, в което взе участие ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. Това обаче не е единственото изискване за реализирането на нашите планове в тяхната целокупност. За да има смисъл актуалното ръководство и болшинството, което го поддържа, още в границите на тази сесия на Народното събрание би трябвало да бъдат признати редица законопроекти, които да наваксат изоставането във връзка с Плана за възобновяване и резистентност, да положат основата на ефикасна промяна в КПКОНПИ, както и да подсигуряват, че в оптимално къс период от време ще бъде осъществена дълбока правосъдна промяна. 
Още при излъчването на актуалното ръководство ГЕРБ – Съюз на демократичните сили се ангажирахме да участваме интензивно в болшинство за промени в Конституцията. Спазваме и ще съблюдаваме този наш ангажимент, само че с цялостното схващане, че конституционната промяна е не краят, а единствено началото на един доста по-дълъг развой за гарантиране на социална правдивост. Наясно сме и че реализирането на дълготрайни промени може да има позитивен и дълготраен резултат единствено тогава, когато те се употребяват с оптимално необятна поддръжка, както отстрана на политическите сили, по този начин и отстрана на цялото общество. Подобни политически дейности не би трябвало да имат преходен темперамент. Те би трябвало да бъдат премислени от позиция на бъдещето и неговите провокации, а не от позиция на злободневните политически конфликти. Това е опция освен за показване на другите хрумвания, само че и за по-широк диалог, който излиза от рамките на политическата система и включва в себе си представители на професионалните и университетските среди. Такъв вид диалог би трябвало да се води доброжелателно и съсредоточено, а не да се разпилява сред фикции, фиксации и тяснопартийни сметки.
Наред с това ние не трябва да забравяме да отговорим и на провокациите на сегашното, които са свързани с съответните нужди на българското общество. В рамките на тази сесия ние ще отчетем осъществяването на бюджета за 2023 година и ще приемем бюджет за 2024 година. Едно от главните ни политически планове е да осигурим предвидимост и успокоение за жителите и бизнеса. За задачата, още с бюджета за идната година би трябвало да бъде спряна порочната процедура за приемамане на бюджетни актуализации през няколко месеца, която беше водеща през последните две години. Стабилността и успеваемостта на дейностите, които правят жителите, общините, бизнеса и държавната администрация може да бъде обезпечена единствено с реален и добре разчетен бюджет, който дава отговор на провокациите на действителността и балансира сред обществените разноски и развиването на обществото.      
 
Уважаеми сътрудници, 
Още с избора на актуалното постоянно държавно управление ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили показахме ясно, че за нас властта не е самоцел, а средство за решение на съответни проблеми на българските жители. Подчертавам, че не кадровите назначения въз основата на партийната им принадлежност са в основата на избора ни да подкрепим държавното управление. Вярвам, че тази тематика не би трябвало да бъде и главен фокус на актуалното ръководство. Това, че сме сложили на назад във времето тяснопартийния си интерес, не значи, че сме се съгласили да одобряваме безрезервно всяко решение на държавното управление, на избрани негови министри и на партиите, които са ги излъчили. Напротив, тъкмо тъй като ние самите сме оставили на назад във времето тяснопартийния интерес, имаме правото и задължението да пожелаваме от останалите партии в ръководещото болшинство да вършат същото. И отсега нататък ще настояваме партийната принадлежност да не бъде единствен аршин за кадровите решения. Всеки български жител може да заеме виновен пост, стига да бъде задоволително квалифициран и способен за него. През последните години бяха направени задоволително несполучливи опити в тази посока, с цел да можем да си позволим да вършим още такива.  
Мотивацията ни да участваме в актуалното болшинство не е обвързвана нито с възприятие на реваншизъм, нито с готовност за борба с политическите съперници от позицията на властта. Точно противоположното – една от нашите най-важни цели е българското общество да преодолее разграничителните линии, които лишават огромна част от силата му и час по-скоро публичните старания да се насочат в посока на реализирането на положителен дневен ред. За тази цел, всички ние сме длъжни освен да сме в положение да чуем другата позиция, само че и да се опитаме да разберем и приемем мотивациите за нейното битие. Подобен метод изисква повече примирение и невзискателност и по-малко надменност и възприятие за безпогрешност. Вярваме, че нашите рецензии във връзка с част от решенията на държавното управление, ще лимитират риска от главозамайване на изпълнителната власт, който съществува във всеки миг на всяко ръководство. От тази позиция, нашият огромен компромис, за който приказвах при започване на днешната декларация, не е демонстрация на уязвимост, а е демонстрация на мощ. Убедени сме, че този факт ще става все по-видим за все по-голям кръг от хора в вероятност. Именно компромисът, който направихме с избора на актуалното държавно управление ни задължава да бъдем, както оптимално градивни, по този начин и оптимално сериозни във връзка с изпълнителната власт. Вярваме, че този наш метод ще бъде потребен най-много за страната и за обществото. 
Желая Ви триумф през новата парламентарна сесия и Бог да пази България!
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР